Slider

Naturalne pobudzenie

Jeśli za dnia brak Ci energii do działania, a wiele filiżanek kawy szkodzi twojemu żołądkowi, zapewne zainteresuje Cię ten krótki tekst na temat naturalnego sposobu na pobudzenie. Mowa o roślinie pochodzącej z Ameryki Południowej (występuje głównie w Wenezueli oraz północnej części Brazylii), której nasiona bogate są w kofeinę, teobrominę, teofilinę, adeninę, cholinę i katechiny. Guarana, bo to właśnie o niej tu mowa, posiada w swoich ziarnach nawet 4 razy więcej kofeiny niż ziarna kawowca. Dzięki temu świetnie pobudza i działa stymulująco, a działanie to trwa znacznie dłużej niż po wypiciu filiżanki kawy, bo nawet do 7 godzin. Wynika to z powolnego procesu wchłaniania jej w jelitach, w dodatku guarana w przeciwieństwie do kawy nie wywołuje stanów nerwowości i nie wypłukuje magnezu. Guarana odkryta została na przełomie XVIII wieku i nazwana na cześć niemieckiego lekarza Christiana Franza Paullini. Indiańskie plemiona, które zamieszkiwały tereny amazońskie od lat czerpały korzyści zdrowotne z tej egzotycznej rośliny. Z suszonych nasion i wody przyrządzali i spożywali gęstą papkę. Guarana nazywana była przez nich „darem od Boga” lub „eliksirem młodości”. Stosowali ją na gorączkę, ból głowy oraz na skurcze mięśni. Guarana jest rośliną osiągającą wysokość do 12 m. Jej czerwone owoce rosną w kiściach, wewnątrz owoców znajdują się ciemnobrązowe ziarna, do złudzenia wyglądem i wielkością przypominające orzechy laskowe.
To najsilniejszy naturalny środek spożywczy o tak wysokiej zawartości kofeiny. Nasiona guarany po ręcznym zebraniu są prażone a następnie mielone. W takiej formie są wykorzystywane do produkcji popularnego w Brazylii piwa guaranowego, a także do produkcji chleba, napoi energetyzujących czy suplementów diety. Wciąż możemy spotkać kraje, których mieszkańcy żują nasiona guarany, w celu zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz takie, w których guaranę wykorzystuje się w medycynie. Wśród Indian była ona używana do leczenia problemów jelitowych i wzmocnienia sił witalnych. Obecnie najbardziej popularne zastosowanie guarany znajdziemy w preparatach poprawiających koncentrację, pamięć czy naukę oraz w suplementach diety jako dodatek do środków wspomagających odchudzanie (guarana hamuje powstawanie komórek tłuszczowych). Guaranę ze względu na swoje właściwości pobudzające, zwiększanie wydzielania dopaminy oraz adrenalaliny możemy stosować również przed treningiem, lub planowanym wysiłkiem fizycznym. Działa ona równie skutecznie na układ pokarmowy przyspieszając procesy metaboliczne, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, przeciwdziała wzdęciom. Ponadto guarana doskonale sprawdza się jako środek poprawiający odporność, likwidujący ból głowy i migrenę. Właściwości prozdrowotne guarany pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu: w sposób naturalny podnosi nastrój, poprawia koncentrację i zapamiętywanie, zmniejsza uczucie znużenia i przemęczenia; ma właściwości antyoksydacyjne – wspomaga usuwanie wolnych rodników; stymuluje układu nerwowy; zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru, korzystnie wpływa przy wzdęciach, reguluje pracę jelit i częstość wypróżnień; spowalnia przedwczesne procesy starzenia, w walce ze zmarszczkami bywa porównywana z żeń-szeniem; wspiera proces odchudzania zmniejszając uczucie głodu i pragnienia.
Ekstrakt z guarany
W zastosowaniu kosmetycznym guarana w pierwszej kolejności znajduje użycie w preparatach antycellulitowych i zwalczających podskórną tkankę tłuszczową. Wyciąg z guarany znajduje również zastosowanie w przypadku zaburzeń związanych z naczyniami krwionośnymi, takimi jak żylaki, pękające naczynka, zwiększona przepuszczalność i oporność naczyń włosowatych, obrzęk związany z przepuszczalnością i osłabieniem naczyń krwionośnych. Ponadto w kosmetykach normalizujących wydzielanie sebum i regenerujących naskórek. Guarana znajduje również zastosowanie w kosmetykach na porost włosów, pobudzając mikrokrążenie w skórze głowy, wpływa na cebulki włosów.